Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Казању са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Предсједник Републике Српске изјавио је да је имао добар и успјешан састанак са предсједником Азербејџана на коме је било ријечи о економској сарадњи, а договорена је и његова посјета Азербејџану.

„Ми гајимо добре односе у дугом периоду. Веома је важно да смо данас потврдили обострану приврженост развоју што је могуће бољих односа“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је указао да је Азербејџан земља која суверено води своју политику, да има доста разумијевања за западни Балкан, прије свега за Србију, те подржава БиХ у оквиру онога што је уставни поредак земље.

„Добар и успјешан састанак на којем смо разговарали о нашој економској сарадњи, која се односи на сва могућа питања. Дакле, на питање гаса и нафте, фармацеутске индустрије, пољопривреде и грађевинарства у настојењу да створимо што више контаката међу људима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је навео да је договорена његова посјета Азербејџану у неко догледно вријеме, када буде заказан термин, што ће бити потврда онога о чему је данас разговарао са предсједником Алијевим.

„Азербејџан се бори за очување свог суверенитета, своје независне унутрашње и спољне политике и због тога има и одређене притиске Запада, јер је један од незаобилазних комуникацијских и свих других центара регионалних и укупних глобалних односа“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да га је предсједник Алијев упознао са захтјевом Азербејџана да постане члан БРИКС-а, што ће се, како каже, и десити.

„БРИКС представља оквир за слободно дјеловање и слободну сарадњу“, истакао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је рекао да му је предсједник Алијев причао и о свом боравку на Јахорини током посјете БиХ, те да је захвалио српском члану Предсједништва Жељки Цвијановић за гостопримство.

„Азербејџан је земља која није подржала декларацију о Сребреници у Генералној скупштини УН, а то говори о томе да је сарадња Азербејџана и цјелокупног српског народа, а поготово Србије, веома значајна и моћна“, рекао је предсједник Додик.